Wiley, Wiley Kat, Eskiboy eller bara Godfather of Grime. Richard Kylea Cowie saknar varken alias eller status i grime-scenen. Som hans alias antyder är han kanske den främsta grime-pionjären, med låtar som Eskimo, Ice Rink och Igloo var han först ut att definiera soundet för en hel genre på ikoniska radiostationer som Rinse FM, både som solo-artist och som del av sitt crew Roll Deep. Dizzee Rascal, Novelist och Tinchy Stryder är bara ett fåtal exempel på artister som byggt en karriär av ett sound som Wiley lagt grunden för.

Medan andra storheter har lämnat den ljudvärlden som grime bygger upp, har Wiley stannat i någonting som fortfarande håller sig nära rötterna, hans beats eller “eskis” har ofta kvar den kalla råheten som fanns redan i tidig ålder. Samtidigt har han tagit ett kliv in i en mer kommersiell värld, med släpp som ‘Wearing my Rolex’ och ‘Heatwave’. Men med en gränslös kreativitet och med en nonchalans mot det mesta biter han sig fast i underjorden, genom att fortsätta släppa på labels som Big Dada och ge ut en mängd outgivet material via twitter och stora zipfiler.

Wiley är otvivelaktigt en av de större musikaliska pionjärerna i vår samtid, och en stor anledning till att grime från Londons östra förorter nu sprids och hämtar publik över hela världen. En artist som genom att konstant hålla sig avant-garde inte blir sämre utan snarare bättre med ålder och patina och som tar med oss på en musikalisk resa som vi inte vet slutdestinationen på.

SLIMZEE
Med sig på spelningen har Wiley ingen mindre än smått legendariska DJ Slimzee. Han var med och grundade piratradion Rinse FM som i början av 00-talet la grunden för musikstilen grime och artister som Dizzee Rascal och just Wiley och varit en vital del av Londons undergroundscen sedan dess. Slimzee kallas inte sällan i folkmun för The Godfather of Grime – ett epitet han väl förtjänar.

DJ’s:
Ikhana & Oh Majk!
Juliana Zapata
Mackan Lindström

ENTRÉ: 150 kr
ÅLDER: 23 år